Over mij

Weer van je lijf houden na een bevalling, hoe doe je dat?

Tijdens mijn zwangerschap en na mijn bevalling werd mij geregeld verteld: “je moet trots zijn op je lichaam dat ze dit allemaal mogelijk maakt.” Ik ben daar ook trots op, maar dat maakt nog niet dat ik ook op een positieve manier naar mijn lichaam kan kijken. Ik kan me niet voorstellen dat vrouwen die net zijn bevallen, in de spiegel kijken en denken: “wat een prachtig lichaam.” Natuurlijk zullen er zeker een paar van die vrouwen bestaan. Ik heb vanaf groep 6 op de basisschool last gehad van overgewicht, ik werd hier ook geregeld mee gepest. Dit zorgt nog steeds voor een negatief zelfbeeld. Zeker na mijn zwangerschap en bevalling, moest ik wennen aan mijn ‘nieuwe’ lichaam. Ik heb in het verleden zoveel diëten en methodes geprobeerd, dat ik het wel echt moe ben. Ik heb ook geen zin meer om mezelf uit te hongeren of restricties op te leggen m.b.t. eten.

De bronafbeelding bekijken

Ik volgde @Anki_lazyfitgirl al een tijdje op Instagram en werd nieuwsgierig naar haar methode. Anki heeft een boek geschreven over haar methode, de lazyfitgirlmethode. Dit boek kun je gratis downloaden op haar website. De kenmerken van haar methode: lazy, genieten van eten en geen dieet trokken me aan. Het verhaal van Anki komt overeen met dat van mij en ik dacht als zij het kan, kan ik het ook. Kort uitgelegd ga je bij de Lazyfitgirlmethode minder verzadigde vetten en minder suikers eten. Het is de bedoeling dat je in de kern gezond gaat eten en dat je per week een aantal bewust genietmomentjes inplant. Je kiest tijdens deze momenten voor het allerlekkerste en let niet op de voedingswaarden. Het doel is dat je stopt met dieet denken en intuïtief gaat eten, dus eten wanneer je honger hebt en stoppen met eten wanneer je vol zit. Het boek beschrijft een stappenplan van 6 weken met opdrachten, waardoor je langzaam jouw eetpatroon gaat veranderen. Een deel van de opdrachten hebben betrekking op je mindset, waardoor je gaat oefenen om dieetgedachten te verminderen. Je leert om positiever naar jezelf te kijken.

Eind oktober 2019 begon Anki met de eerste groep die 6 weken haar methode zou gaan volgen, ik besloot het een kans te geven. Wat ben ik blij dat ik die keuze heb gemaakt! Nu een half jaar later ben ik flink wat centimeters en een aantal kilo’s kwijt. Ik heb het idee dat ik mijn levensstijl heb veranderd en merk dat het me best goed af gaat. Automatisch wordt er in mijn hoofd bedacht wanneer ik mezelf iets lekkers gun en het gaat me veel makkelijker af om nee te zeggen tegen eten dat ik een bewust genietmoment niet waard vind. En natuurlijk heb ik ook nog wel eens een dag dat ik me afvraag of die alleen maar uit bewust genietmomentjes heeft bestaan, maar dan pak ik erna de draad weer op en eet ik weer gezond. In de tijd dat ik aan een dieet bezig was kwamen dan de volgende gedachten in me op: “ik heb het weer verpest, ik begin na het weekend wel weer opnieuw, het heeft toch geen zin.”

Ik vind het moeilijk en ook wel confronterend om mijn maten met jullie te delen, maar om jullie te laten zien wat de methode voor mij heeft gedaan vind ik juist dat ik dit moet delen.

Je ziet op de foto dat ik in een half jaar 5 kg ben afgevallen en heel wat centimeters kwijt ben. Het afvallen gaat langzaam, maar ik geniet weer van eten en hopelijk ben ik de kilo’s dit keer definitief kwijt. Het moeilijkste bij deze methode vind ik het feit dat je op jezelf moet vertrouwen en de weegschaal links moet laten liggen. Maar wanneer mijn broek dan ineens een stuk lekkerder zit, helpt dit me om tot mijn volgende weegmoment te wachten. Het genieten zonder schuldgevoel van het ‘slechte’ lekkere eten, gaat me dan weer verrassend goed af.

Deze methode gaat net zoals alles met vallen en opstaan, maar ook hier mogen mama’s en alle vrouwen wat minder streng voor zichzelf zijn. Ik ga lekker door met eten op deze manier en wie weet, misschien kan ik ooit met trots naar mijn eigen lichaam kijken.

Veel liefs,

Melanie

Ik ben Melanie en ik ben 27 jaar. Ik werk in de jeugdzorg en heb een prachtige dochter van 8 maanden. Ik woon samen met mijn vriend en onze dochter. Je kunt me enthousiast horen vertellen over een goede thriller, want ik lees heel veel en graag. Ik ben gek op lekker eten, maar wil ook een goed figuur hebben. Wie heeft dat probleem nou niet? Daarnaast ga ik het liefst minimaal 3x per jaar op vakantie, het liefst ook nog aan de andere kant van de wereld. Het heeft wel veel tijd en overtuigingskracht nodig om mijn vriend ook zover te krijgen. En doe ik graag leuke dingen met familie en vrienden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *